Waar of niet waar? keiharde feiten en fabels over voeding
- foxpthome
- 20 nov 2019
- 2 minuten om te lezen

1. Veel rood vlees eten, is ongezond
Waar en niet waar- Met rood vlees wordt niet alleen je biefstukje bedoeld; rund-, varkens-, lams- en geitenvlees vallen ook onder rood vlees, evenals vlees van andere zoogdieren, zoals ree en ander wild. Volgens de gezondsheidsraad is er een duidelijke link tussen de consumptie van rood vlees en het risico op een beroerte, diabetes, darmkanker en longkanker. Dit verband is nog sterker voor bewerkt rood vlees, zoals ham en worst. Eet hier dus niet teveel van. Aan de andere kant vormt rood vlees een waardevolle bron voor diverse essentiële voedingstoffen, zoals eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12. Al met al is het eten van kleine hoeveelheden rood vlees dus niet schadelijk. Blijf dus vooral met een gerust hart (en met mate) van je biefstukje genieten ;)
2. Alle koolhydraten zijn ongezond
Niet waar- Koolhydraten is een verzamelnaam voor suiker, zetmeel en vezels. Deze zijn van levensbelang en vormen de belangrijkste bron van energie voor ons lichaam. Je lichaam zet koolhydraten om in glucose (suiker), en dit wordt door je spieren, hersenen en organen gebruikt om te functioneren. Er zijn 2 groepen koolhydraten: snelle (slechte) koolhydraten en langzame (goede of gezonde) koolhydraten. Snelle koolhydraten, zoals suiker, frisdrank, koek, snoep, etc, zijn dus niet zo goed voor je en werken het afvallen tegen. Langzame koolhydraten, te vinden in groenten, peulvruchten, fruit, havermout, etc, zijn juist gezond en kunnen je helpen met afvallen.
3. Vitamines komen alleen voor in groente en fruit
Niet waar- Vitamine C en vitamine B11 (beide verantwoordelijk voor de groei/goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen) komen bijvoorbeeld veel voor in groente en fruit. In vlees, vis en zuivel zit dan weer veel vitamine B12 (goed voor de aanmaak van bloed en zenuwen). Er zijn dertien verschillende vitamines en ze zijn allemaal even essentieel. Al met al is het dus belangrijk om gevarieerd te eten, zodat je alle voedingstoffen binnenkrijgt.
4. Vet is altijd ongezond
Niet waar- Je hebt drie verschillende soorten vet: onverzadigd vet, verzadigd vet en transvetten. Onverzadigden vetten zijn de goede vetten, omdat ze bijdragen aan de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed, en daarmee zorgen voor de hartgezondheid.
Onverzadigden vetten zijn onder andere te vinden in:
vette vis, zalm, haring en makreel;
bepaalde plantaardige oliën;
avocado, noten;
halvarine en margarine.
Verzadigden vetten kun je beter niet te veel eten. Deze hebben een ongunstige invloed op het cholesterolgehalte. Verzadigd vet verhoogt namelijk het LDL-cholesterol en dat is niet goed voor hart en bloedvaten.
Onverzadigden vetten zijn bijvoorbeeld te vinden in:
kaas, room en volle melk producten;
worst en vet vlees;
roomboter;
koek, gebak en snacks.
Het advies is dus om verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet, zodat het grootste gedeelte van de vetinname uit onverzadigd vet bestaat. Daarmee daalt de kans op hart- en vaatziekten enorm.
5.Tarwe is even goed voor je als spelt
Waar- Speltbrood is steeds populairder aan het worden, omdat het gezonder zou zijn. Het verschil tussen spelt en tarwe is echter klein. In speltbrood zitten ook gewoon gluten, dus als je dit wilt vermijden, heb je hier niets aan. Soms is het wel zo dat mensen spelt beter kunnen verdragen dan tarwe. Dit kan dan van invloed zijn op de keuze die je maakt. Let in zo'n geval wel op dat speltbrood ook echt speltbrood is en niet alsnog tarwe bevat.
Comments